2013. október 10., csütörtök

World War Z - Z-Világháború - amúgy a zombik (csakröviden)

Brad Pitt, Brad Pitt, Brad Pitt. Meg amúgy vannak zombik, akik elpusztítanák a földet, ha nem lenne a világon egy, valamirevaló, gondolkodó, AMERIKAI államporgár (BRAD PITT!!). De szerencsére van, nem más, mint Brad Pitt. Ja, meg sikerült még beledobni a produkcióba pár remekül sikerült nagytotálos CGI-t.


De a zombik. Mindenki tudja, hogy mik azok, vagy inkább kik ők, de ami esetleg érdekes, hogy honnan ered és milyen módon és formákban kúszott be a popkultúrába. Szóval a zombi tulajdonképpen a biológiai halálból újjászületett ember. Az eredete egy afro-karibi vudu hit, amely szerint egy hatalmas mágus élesztett fel halottakat, hogy azok őt szolgálják és parancsait teljesítsék. Nem volt önálló akaratuk és rabszolgaként funkcionáltak. A modern zombi azonban már más. más aspektusból figyeljük, más jellemzőkkel látjuk el őket; mocskos kis fantasy-vá nőtte ki magát. Vannak egyrészről a feltámasztott halottak, a másik oldalon meg megtalálhatjuk a zombivá vált élőket, akik valami szupersteril és extratitkos biológia kísérlet során félresiklott vírusmutációnak a gyermekei. Éljen! A ma "élő" zombijainknak már nincs uralkodójuk, vagy vezetőjük. Az anarchia legédesebb utódjai ők. A modern zombifilmekben ábrázolt állapotok sok esetben a kutyáknál tapasztalható veszettség utolsó szakaszára emlékeztetnek.
A zombizás a fénykorát a '60-as '70-es években élte, ahol nagy részletességet szenteltek nekik mind a könyvekben, mind a filmekben, mára azonban inkább csak az előlük menekülő emberekkel, csoportokkal foglalkozunk, arra építjük rá a történeteket. A popkultúrába való díszes bevonulásának nagy áttörése George A. Romero 1968-as Élőhalottak éjszakája c. film volt, amit műfajalkotóként emlegetnek. A Holtak Hajnala, vagy a 28 nappal később is a legismertebb zombifilmek közt jegyezhetők ugyanúgy, mint az AMC jelenleg is futó, rekordnézettségeket megdöntő és spinoffot követelő zombis sorozata a The Walking Dead. Meg ott van Michael Jackson  1983-as Thriller klipje is, ami egy rendes zombis kisfilm.
Mindenki baromira keni-vágja, hogy mik ezek a lények, de kár lenne kihagynunk azt azt az aspektusát ennek a műfajnak, amely szerint tükröt tart az agyatlan fogyasztói társadalomnak. Értjük mi ezt és szép gondolat, de a hangsúly akkor sem ezen a művészien megfogalmazott tézisen van.
A ma létező zombis/horror/fantasy/blabla filmeket egyre inkább be akarják emelni a mainstream vonalba, mintha valaki megtalálta volna Eldorádót. A jelenlegi buzisikeres sorozatok ezt még inkább nyomatékosítják (The Walking Dead, American Horror Story, Game of Thrones). Persze a fanatikusok kurvaanyáznak ezerrel, de nem kell velük foglalkozni, mert eddig meg az volt a bajuk, hogy le sem szarják az ő filmvilágukat.


Meg most már itt van Brad Pitt is, mindenki kurvára nyugodjon meg, szexin és magabiztosan leszünk megmentve, ha esetleg... Kezdjük a nyitójelenettel, mert ugye általában az a filmek eleje; szóval repülnek az égen a madarak, Indiában tömegnyomor van, Amerikában TV-s talkshow-k, azaz minden megy a maga kibaszottul megszokott módján. Aztán az amerikai álomcsalád utat tör a vásznon, és Gerry Lane (Brad Pitt) meg Karin Lane (Mireille Enos) boldogságban léteznek. Egyszerűen még én is érzem, ahogy a ruhám beszívja magába a reggeli palacsintára csöpögtetett juharszirup illatát, ahogy anyu, apu és a két lányuk körbeülik az IKEA konyhát. Aztán beszállnak a kocsiba és jöhet a barkóba, boldogság majd tömegbaleset láncreakció. Nem szaroznak sokat a készítők; egyből zombiinvázió van és kész. A kapkodó kameramozgás totálisan felfokozza ezt az élményt és még jobban hitelesíti azt, hogy igenis ennyire semmi ideje nem lenne az embernek felfognia, hogy mi történt. Persze ezek a zombik nem azok az elbaszottan és komótosan kullogó élőhalottak, akiket a TWD bérel magának, ezek itt buzigyorsan alakulnak át és kurva akaratosak. Fénysebességgel vadásszák le az amerikai adófizetőket fényes nappal az utcán. Úgy buknak rá az emberhúsra, mint én öreganyám vasárnapi menüjére. Azonban itt a szájak szélét nem pörköltszaft teríti be, hanem embervér.


Káosz van, az emberek pakolják ki a szupermarketeket és férfiak erőszakolják az eltévedt az asszonyokat. Nekem hiteles. Persze a Lane család nagyon felkészülten próbálja magát menteni. Nem tudom, hogy lehet e magadnak óvó szülőket kölcsönözni zombitámadás idejére, de a Pitt és Linden párosban baszottul kiegyeznék. New Jersey-ben picit elrejtőznek egy másik családnál, de csak átmenetileg, mert kiderül, hogy Gerry Lane anno az amerikai akármelyik hadseregnek, meg szupertitkos, ilyenolyan kiváló katonaságnak dolgozott és ő volt ott a helyi Macgayver, ezért neki és a családjának biztosítanak életbenmaradási lehetőséget egy óceánon úsztatott anyahajón, cserébe azonban Pittnek alsóhangon meg kell mentenie a világot. Tehát amíg Magyarországon egy ilyen esemény hatásaként minden nyugdíjas és egyetemista vonulna ki tüntetni a Kossuth térre, addig Amerika felkeresi a házi, nyugdíjazott szupermenjét. A helikopter a 'panel' tetején várja. Már itt teljesen alágyújtottak a néző parájának, egyszerűen izgulsz amikor a pislákoló nenoncsövek alatt sétálnak a kihalt, szétgraffitizett csempéjű folyosón fel a tetőre, ráadásul mindezt egy vörös szűrőn keresztül mutatják be. Persze megmenekülnek, de iszonyat jól néz ki, ahogy ezek a ténylegesen agy nélküli, 12 másodperc alatt mutálódott zombik ugranak a helikopter után a magasba. És aki ezen föl van háborodva, vagy túlzásnak tarja, az egyszerűen ne nézzen zombifilmet. Igenis kurvaigényesek a jelenetek.
Az elnök halott, pedig vártam, hogy fekete lesz e, vagy fehér, esetleg kínai. De nem, a világ pusztulgat, ezért Gerry elindul megmenteni és dobja a gyeses anyuka apuka szerepét, hogy újra nyomozóvá transzformálódjon. Kap maga mellé egy kisebb hadsereget, meg egy fiatal tudóst, aki akkora epic fail módon hal meg, hogy hangosan felröhögtem, amilyen balfasz módon véletlenül lelövi magát. Brad így egyedül marad, de egy börtönben koptatott ex-CIA-s Dél-Koreában ad neki egy tippet, hogy húzzon Izraelbe, ott majd kap válaszokat. Ott meg özönlenek zombinak, vagyis inkább ömlenek át a védelmi nagyfalon és simán leszednek az égből egy helikopter, szóval ez a pontja is elesett a világnak, sehol nincsenek biztonságban az emberek. Nagyon feszesen diktálják a tempót és komolyan mondom öröm nézni ezeket a CGI-s zombikat, ahogy lepik el a képernyőt. Pontosan ilyen igényességgel kell megcsinálni egy apokaliptikus filmet. Magas szinten kínálja a megfélemlítő és izgalomdús jeleneteket. Közben Gerry szerez magának egy fiatal katonalány szerepében egy társat, akinek le kell vágnia a kezét, mert rámart egy zombi. Egy utasokkal teli repülővel el is menekülnek Wales-be, hogy ott folytassák a kutatást, vagy tudom is én miért. Annyira nem is érdekel. Az a lényeg, hogy igényes nagytotálokkal veszik fel körbe a világot, benne Brad Pittet.
A meglehetősen szimpatikus katonalánnyal Segennel túlélik a gép földbecsapódását, miután kézigránátot dobtak a zombivá alakult utasokra. Igen, igen, van itt túlzás bőven, picit talán kezd is sok lenni, de muszáj megbocsájtanunk nekik, hiszen fokozni kell az izgalmakat.


Következő színhelyünk Nagy-Britannia, ahol egy kórházi laboratóriumban próbálnak ellenszert találni és vizsgálatokat lefolytatni. Az itteni túlélőkkel összefogva próbálják megfejteni a rejtélyt. (Az itt szereplő egyik orvos megnevezése W.H.O doktor, akinek szerepét Peter Capaldi tölti be, aki nem sokkal később kapta meg, a brit kultsorozat főszerepét a Doctor Who-ban. Ez a világ egyik legkedvesebb és legemlékezetesebb véletlene volt.)
Mivel az egész világon az egyetlen gondolkodni képes egyed Brad Pitt, ezért rájön, hogy az a megoldás, ha az egészséges emberek beoltják magukat komoly, fertőző betegségeket tartalmazó ampullákkal, mert a zombik azokat nem támadják meg. Igen, ennyi a megoldás. Persze, ahhoz hogy ezt a hipotézist bizonyítsák, ahhoz az épület másik szárnyába kell behatolni, ami tele van kissé inaktív zombikkal. A balta, feszítővas, bézbózütő szentháromságával neki is vágnak a kalandnak és végül minimális izgalmak közepette, egy kis Pepsi-reklámmal a közepén sikerül is megvalósítani. Brad visszakapja a családját, a fél világ kipusztult ééés csapó. "Our war just began" - erős folytatást érzek.


Szóval röviden így kell elképzelni ezt a fehér Will Smith által megvalósított Legenda vagyok szintű apokaliptikus amerikai-angol akcióhorrort, ahol kutya helyett egy levágott karú, jeruzsálemi katonával menti meg a Földet. A filmet Marc Forster regénye alapján adaptálták.
És bár fájt a mi büszke szívünk, hogy a Moszkvát alakító Budapestet, az összes hóthalál tehetséges zombijával együtt kivágták és másutt újraforgatták; de nem volt ez egy halálosan mély seb a költségvetésnek, hiszen a nyitóhétvégén 66 Milliót sikerült kaszálnia. Zseton a zsákban, ahogy Malek Miklós mondaná. Ráadásul mindezt úgy, hogy humort, vagy túlzottan véres jelenetet tartalmazott volna.

A színészekre nincs panasz, Brad Pitt (Benjamin Button, Becstelen Brigantyk, Jesse James meggyilkolása, Trója, Harcosok Klubja, Blöff, Hetedik, Interjú a vámpírral stb...) továbbra is ésszel fel nem fogható módon dögös és teljesen korrekt színész, akinek kötelezően részt kell vennie egy egy ilyen hollywoodi szuperprodukcióban, hogy utána nyugodt szívvel forgathasson valami kevésbé gazdaságos, azonban annál minőségibb filmet. A feleségét játszó Mireille Enos (The Killing) tökéletes volt. Az a nő mindenhogyan az, ha követelnék sem tudnék róla rosszat írni, mert ő a példája annak, hogy nem kell valakinek az elvárt metszeteken belüli szépséggel domborítania ahhoz, hogy ösztönösen sugározzon a képernyőn. Megnyugtató a jelenléte, bármilyen szerepben is tetszelegjen. Mivel ez alapvetően Brad Pitt egyszemélyes hadserege volt, ezért nem sok szereplőt lehet kiemelni, de akivel még kifejezetten meg voltam elégedve, az a Segent alakító Daniella Kertesz, aki egy teljesen friss arc és rendben passzolt a stábba. Mindezt a remekjó Marc Foster (Szörnyek Keringője, Én, Pán Péter, A Quantum csendje) rendezte, aki az izgalmas történetet hanyagolva összerántott egy látványos zombifilmet.


Ez a zombiapokalipszis nem lesz soha egy kultfilm, csak egy látványos Brad Pitt film marad, ami jót tesz a szemnek, de ennyi. Igazából mi is kicsit zombira lettünk véve ezzel a hype-pal.

10/5,8

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése