2013. október 12., szombat

Start Trek - Into the Darkness (egyperces)

A J.J. Abrams (Lost, Star Trek, Mission Impossible III.) által rendezett első Star Trek film 2009-ben került bemutatóra, ahol senki nem tudta mégis mire számítson, mert ugye a film alapjául az NBC 1966-os filmsorozata szolgált, ami pár év alatt irgalmatlan kulttá nőtte ki magát és az elborult sci-fi rajongók körében simán alapkoncepciója volt bármelyik beöltözős bulinak. A sorozat egy pozitívan ábrázolt jövőben játszódott és kalandokat mesélt el az Enterprise nevű űrhajó csapatáról, ami állítólag gyakran reflektált a mindaközben zajló politikai és társadalmi problémákra a maga vegyesen összeválogatott legénységével együtt.


Az első Star Trek film, ami pár éve szaladt a mozikban fogalmam sincs, hogy miről szólt és azt sem vonom kétségbe, hogy nem sok köze volt az eredeti műhöz, de leszarom, mert hihetetlen élvezetes pont jól megsózott popcorn-ízű mozi volt. Úgy élveztem magam közben, mint egy igazi hülyegyerek. Képileg, szereplőileg, történetileg. Nyilván alapvetően franchise-ra építettek egy jól ismert brand nevével fémjelezve, nincs is ezzel baj. Hagytam, hogy leszopja az agyam és élveztem az űrbenélést, meg a piroslatexbe bujtatott csajokat, hogy a Spock és Kirk közötti tökéletes mechanikáról már ne is beszéljünk. Gondolatban lepacsiztam Hollywooddal, hogy ha már csináljátok ezt az általatok művészetnek titulált filmkészítést, akkor azt minimum ennyire igényesen. Köszi.


Rendesen tűkön ültem, hogy a mikrós popcornnal a kézben újra ráfekhessek a könnyed szórakozás díszes ágytakarójára. De ehelyett csak azt éreztem a végén, hogy baszd meg az anyád. Nem szabadott volna ezt éreznem, mert a 3D-re tervezett sci-fi undorítóan szépséges volt, nem lehet belekötni a látványba, ami felsőfokon lett kivitelezve és a szereplőválogatás is megér egy misét. Ugye a Kirköt játszó Chris Pine (Start Trek) és a Spockot játszó Zachary Quinto (Heroes, American Horror Story, Star Trek, 24) maradtak és megkapták főellenségnek a napjainkban méltán felkapott és borzasztóan karakteres Benedict Cumberbatch-ot (Sherlock, A Másik Boleyn Lány) Khanként, mint aktuális főellenség.
De ezen kívül elénk dobtak egy borzasztóan érdektelen történetet, nulla karakterfejlődéssel. Meg egyáltalán, minden lazaságot mellőztek, amit az elsőnél meg mertek lépni, ahol sokkal jobban csúsztak a poénok, mert ott mintha még nem lett volna tétje annak, hogy sikeres lesz e a film, vagy sem. Túl tipikus lett minden; a jó és a rossz harca. Nem volt benne semmi csajozás, ami amúgy nem is baj, de azért mégsem bírták ki, hogy a szőke csaj csöcsét ne préseljék bele a kamerába. Semmi belbecs, csak a külcsín. Az érzelmes jeleneteket meg gyorsan kiosztják, mint valami ajándékkupont és csak arra koncentrálnak, hogy minél szemkápráztatóbban működjön a jövő városának látképe.
Nem szerettelek Start Trek 2 és ezért csak magadat okolhatod.

10/4,4

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése